poniedziałek, 18 lipca 2011

Cytrusy w kuchni

cytrusy w kuchni
Cytrusy w kuchni wykorzystywane są właściwie w całości:
Sok z cytrusów służyć może jako przyprawa i zaprawa:
• do drobin: sok pomarańczowy, czosnek, świeżo starty imbir;
• do białych ryb, drobiu i warzyw gotowanych na parze: sok i starta skórka z cytryny, oliwa, czosnek, rozmaryn;
• do polędwicy wieprzowej: sok pomarańczowy, sok sojowy, świeżo starte chili, czosnek.
Najwięcej soku uzyskamy z ovs przechowywanych w temperaturze jowej. Przed wyciśnięciem turlamy po stole, mocno go przyciskając. 2 ów naruszy jego wewnętrzną stru łatwiej więc wyciśniemy z niego sok


Miąższ jest idealnym składnik sa
• dzikiej: ryż dziki i parboiled, tu w oleju, czerwony grejpfrut;
• sycylijskiej: pomarańcze,cebula, czarne oliwki, oliwa z oli
• z łososia: wędzony łosoś, grejpfrut, awokado.
Skórka to istna skarbnica cytrusów( olejków aromatycznych. Otartą s cytryny, limetka i pomarańczy; do sosów i marynat, pokrojoną w kie paseczki garniruje się tarty owo kandyzowaną wzbogaca się ciast; sernik, mazurek, keks, ciasto drożdżowe Po przekrojeniu owocu na pół i p drążeniu miąższu skórkę możemy ją wykorzystać jako miseczkę na sorbet sałatkę owocową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz