Nadżerka Żołądka |
Nadżerki objawiają się bólem lub ssaniem w żołądku, gnieceniem w dołku, mdłościami, nieregularnymi wypróżnieniami, zgagą i refluksem (cofanie się treści żołądkowej połączone z odbijaniem). Choroba ta jest skutkiem błędów dietetycznych, nerwowego trybu życia, nadużywania alkoholu, kawy oraz palenia tytoniu. Jeśli i Tobie zdarzyła się ta przypadłość, nie zwlekaj z leczeniem. Rozpocznij je od natychmiastowej zmiany diety.
Codziennie rano trzy łyżki siemienia lnianego wrzuć na niecały litr wrzącej wody i gotuj przez pięć minut na wolnym ogniu. Gorący wywar przecedź przez metalowe sitko i przestudź. Podziel na trzy porcje. Pierwszą porcję wypij na pusty żołądek (najlepiej, gdy napój jest jeszcze ciepły), pozostałe przed obiadem i kolacją. Pamiętaj - napój musi mieć temperaturę pokojową. W czasie leczenia na śniadanie jedz wyłącznie dania gotowane, ale lekko przestudzone. Posłużą ci takie potrawy jak: kasza manna lub kuskus na mleku, rozgotowane płatki pszenne, jęczmienne bądź owsiane na mleku lub wodzie.
Na obiad najlepsze są ziemniaki lub kasza jaglana (oba produkty leczą żołądek) i gotowane warzywa oraz - co drugi dzień - kawałek rozgotowanego mięsa (najlepiej ryby). Kolację również jedz ciepłą: ryż z duszonymi owocami, makaron z żółtym serem, rozgotowaną soczewicę, itp.
Wskazane jest przyprawianie potraw zioiami leczącymi żołądek: na przykład kozieradką, kminkiem, majerankiem, suszonym koprem, wanilią. Natomiast curry łagodne, pieprz ziołowy, ziele angielskie, listki laurowe, kurkumę, lubczyk i bazylię stosuj w ilościach ograniczonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz