piątek, 24 czerwca 2011

Nadżerka żołądka dieta

Nadżerka Żołądka
Ta dolegliwość jest zmorą wszystkich mieszkańców krajów rozwiniętych. Według najnowszych badań cierpi na nie co dwudziesty mieszkaniec naszego kontynentu.
Nadżerki objawiają się bólem lub ssaniem w żołądku, gnieceniem w dołku, mdłościami, nieregularnymi wypróżnieniami, zgagą i refluksem (cofanie się treści żołądkowej połączone z odbijaniem). Choroba ta jest skutkiem błędów dietetycznych, nerwowego trybu życia, nadużywania alkoholu, kawy oraz palenia tytoniu. Jeśli i Tobie zdarzyła się ta przypadłość, nie zwlekaj z leczeniem. Rozpocznij je od natychmiastowej zmiany diety.


Codziennie rano trzy łyżki siemienia lnianego wrzuć na niecały litr wrzącej wody i gotuj przez pięć minut na wolnym ogniu. Gorący wywar przecedź przez metalowe sitko i przestudź. Podziel na trzy porcje. Pierwszą porcję wypij na pusty żołądek (najlepiej, gdy napój jest jeszcze ciepły), pozostałe przed obiadem i kolacją. Pamiętaj - napój musi mieć temperaturę pokojową. W czasie leczenia na śniadanie jedz wyłącznie dania gotowane, ale lekko przestudzone. Posłużą ci takie potrawy jak: kasza manna lub kuskus na mleku, rozgotowane płatki pszenne, jęczmienne bądź owsiane na mleku lub wodzie.
Na obiad najlepsze są ziemniaki lub kasza jaglana (oba produkty leczą żołądek) i gotowane warzywa oraz - co drugi dzień - kawałek rozgotowanego mięsa (najlepiej ryby). Kolację również jedz ciepłą: ryż z duszonymi owocami, makaron z żółtym serem, rozgotowaną soczewicę, itp.
Wskazane jest przyprawianie potraw zioiami leczącymi żołądek: na przykład kozieradką, kminkiem, majerankiem, suszonym koprem, wanilią. Natomiast curry łagodne, pieprz ziołowy, ziele angielskie, listki laurowe, kurkumę, lubczyk i bazylię stosuj w ilościach ograniczonych.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz